ADVERTISEMENTS:

List of 85+ MCQs on soil science ! This will help you to learn about the frequently asked objective type questions on soil science especially compiled for ICAR, ARS, IARI Ph.D and other competitive exams.

ADVERTISEMENTS:

1. Hue denotes

(A) Dominant spectrum

(B) Lightness or brightness

(C) Purity

ADVERTISEMENTS:

(D) Intensity

Ans. A

2. Phosphorus uptake in alkali soil in the form of _____

(A) H2PO4

ADVERTISEMENTS:

(B) HPO42–

(C) PO43–

(D) H3PO4

Ans. C

ADVERTISEMENTS:

3. Which fertilizer produce acidity in soil

(A) Ammonium sulfate

(B) Sodium nitrate

(C) Calcium ammonium nitrate

ADVERTISEMENTS:

(D) Calcium nitrate

Ans. A

4. Maximum N content found in N fertilizer

(A) Urea

(B) Anhydrous ammonia

(C) Sodium nitrate

(D) Ammonium sulphate

Ans. B

5. Rock phosphate has P2O5

(A) 10-20%

(B) 20-40%

(C) 30-50 %

(D) 20-30%

Ans. B

6. The conversion factor for calculating P from P2O5

(A) P2O5 x 2.29

(B) P x 0.44

(C) P x 2.29

(D) P2O5 x 0.44

Ans. D

7. The phenomenon slickenside found in which soil

(A) Inceptisol

(B) Vertisol

(C) Gelisol

(D) Spodosol

Ans. B

8. Which organic fraction not soluble in both acid and alkali

(A) Fulvic

(B) Humic

(C) Humin

(D) All of the above

Ans. C

9. In munsell colour chart hue 10 represents as ______

(A) Red

(B) Black

(C) Grey

(D) Yellow

Ans. D

10. pF scale for Field capacity is _____

(A) 2

(B) 2.5

(C) 3.5

(D) 4.5

Ans. B

11. Available water held between

(A) Saturation to wilting point

(B) Field capacity to hygroscopic coefficient

(C) Only field capacity

(D) Field capacity to wilting point

Ans. D

12. Soil colloidal particle shows the phenomena

(A) Plasticity

(B) Adhesion and cohesion

(C) Flocculation

(D) All of the above

Ans. D

13. The central cation on silica tetrahedron is _____

(A) Al3+

(B) Si4+

(C) Fe2+

(D) None of the above

Ans. B

14. Which plant is used for indication of permanent wilting point?

(A) Safflower

(B) Sunflower

(C) Marigold

(D) Both A and C

Ans. B

15. Mica is a type of clay mineral

(A) 1:1

(B) 2:1

(C) 2:1:1

(D) None of the above

Ans. B

16. Hydrogen bond found in which clay mineral

(A) Kaolinite

(B) Montmorillonite

(C) Vermiculite

(D) Beidelite

Ans. A

17. Base saturation in lateritic soil

(A) < 40 %

(B) > 40%

(C) < 20%

(D) > 20%

Ans. B

18. Immobilization of sulphur occur in soil when C:S ratio is _____

(A) < 300:1

(B) > 300:1

(C) > 400:1

(D) > 200:1

Ans. C

19. Denitrification is a process of ______

(A) Oxidation

(B) Reduction

(C) Hydration

(D) Carbonation

Ans. B

20. Microorganism involve in conversion from nitrite to nitrate

(A) Nitrosomonas

(B) Nitrobactor

(C) Pseudomonas

(D) Bacillus

Ans. B

21. Thiourea is type of fertilizer

(A) Slow release

(B) Nitrification inhibitors

(C) Natural nitrification inhibitors

(D) Artificial nitrification inhibitors

Ans. D

22. Chemical formula of thiourea is _____

(A) CO(NH2)2

(B) SC(NH2)2

(C) HCN

(D) None of the above

Ans. B

23. N content in thiourea is _________

(A) 46%

(B) 36.8%

(C) 22.5%

(D) 33%

Ans. B

24. Quantity of soil to be taken for texture analysis

(A) 10g

(B) 20g

(C) 30g

(D) 40g

Ans. B

25. The K2O content in Illite varied between

(A) 6 to 10%

(B) 2 to 4%

(C) 10 to 15%

(D) 33%

Ans. A

26. The microorganism lies below < 10°C is called _______

(A) Psychrophiles

(B) Mesophiles

(C) Thermophiles

(D) None of the above

Ans. A

27. Thermophiles organism lies in temperature

(A) > 45°C

(B) > 25°C

(C) < 45°C

(D) < 25°C

Ans. A

28. Optimum temperature for mesophile

(A) 10-20°C

(B) 20-40°C

(C) 40-60°C

(D) 15-20°C

Ans. B

29. Which organism derive their energy from oxidation of complex organic compound

(A) Heterotrophs

(B) Autotrophs

(C) Chemotrophs

(D) Lithotrophs

Ans. A

30. Organism utilize carbon from CO2 for their cellular synthesis

(A) Hetrotrophs

(B) Chemotrophs

(C) Autotrophs

(D) None of the above

Ans. C

31. Most of the soil organism is _____

(A) Psychrophiles

(B) Mesophiles

(C) Thermophiles

(D) All of the above

Ans. B

32. Optimum growth of bacteria in soil

(A) Acidic

(B) Alkali

(C) Neutral to slightly alkaline

(D) Slightly acidic to neutral

Ans. C

33. Fungi growth optimum in pH

(A) 2.5-4.5

(B) 4.5-6.5

(C) 6.5-7.5

(D) 7.5-8.5

Ans. B

34. Actinomycetes prefer which condition for their growth

(A) Slightly alkaline

(B) Alkali

(C) Acidic

(D) Neutral

Ans. A

35. Aroma of earthy smell in first shower of monsoon is due to _____

(A) Actinomycetes

(B) Bacteria

(C) Fungi

(D) None of the above

Ans. A

36. Which genera of bacteria found maximum in soil?

(A) Azotobacter

(B) Pseudomonas

(C) Bacillus

(D) All of the above

Ans. C

37. Rhizobium is an _____ organism

(A) Hetrotrophs anaerobic

(B) Heterotrophs aerobic

(C) Autotrophs anaerobic

(D) Autotrophs aerobic

Ans. B

38. Which nutrient influence the nodule formation and nitrogen fixation in soil?

(A) pH

(B) N

(C)P

(D) All of the above

Ans. D

39. Nitrification process ceases at pH

(A) < 5

(B) < 6

(C) < 4

(D) < 7

Ans. A

40. Denitrification mostly takes place in _____

(A) Aerobic

(B) Anaerobic

(C) Both

(D) None of the above

Ans. B

41. Nitrification rapid in _____ season

(A) Winter

(B) Rainy

(C) Summer

(D) All of the above

Ans. C

42. The peak microbial population was observed in soil generally after addition of residue

(A) 3-4 week

(B) 2-3 week

(C) 3-4 days

(D) 1-2 week

Ans. D

43. For mineralization of P optimum ratio of C:N:P should be _____

(A) 100:10:1

(B) 50:10:1

(C) 80:10:1

(D) 30:10:1

Ans. A

44. Ammonia volatilization is purely process of _____

(A) Physical

(B) Chemical

(C) Biological

(D) None of the above

Ans. B

45. Which element suppressed Downey mildew of pear millets?

(A) Chloride

(B) Fluoride

(C) Bromide

(D) Lithium

Ans. A

46. Improper development of wheat inflorescence is due to deficiency of _____

(A) Molybdenum

(B) Boron

(C) Calcium

(D) Magnesium

Ans. B

47. Organic matter obtained

(A) OC x 1.724

(B) OC x 2.24

(C) OC x 1.55

(D) OC x 1.64

Ans. A

48. Saturated hydraulic conductivity is measured by _____

(A) Pycnometer

(B) Tensiometer

(C) Amoozemeter

(D) Hydrometer

Ans. C

49. Hydraulic conductivity is found to decrease in the following order

(A) K soil > Ca – soil > Na – soil

(B) Na – soil > K – soil > Ca – soil

(C) Ca – soil < K – soil < Na – soil

(D) Ca – soil > K – soil > Na – soil

Ans. D

50. Which chemical compound is used for improve soil aeration, infiltration and water holding capacity of soil

(A) Jalshakti

(B) Fentachlore

(C) Hydrotech

(D) None of the above

Ans. A

51. Reddish colour in muriate of potash is due to _____

(A) KCl

(B) Colour reagent

(C) Impurities

(D) All of the above

Ans. C

52. Feldspars is primary mineral that occurs pre-dominantly in ________

(A) Igneous rock

(B) Sedimentary rock

(C) Metamorphic rocks

(D) All of the above

Ans. A

53. CO2 content in rainwater is _______

(A) 0.35%

(B) 0.45%

(C) 0.25%

(D) 0.15%

Ans. B

54. In which point resistant to wind erosion in soil

(A) Permanent wilting point

(B) Hygroscopic point

(C) Field capacity

(D) None of the above

Ans. A

55. Bedrock is absent in which soil?

(A) Black soil

(B) Red soil

(C) Alluvial soil

(D) Forest soil

Ans. C

56. Saline soil also known as _____

(A) Solonchalk

(B) Solonetz

(C) Sodochalk

(D) None of the above

Ans. A

57. Kari is the local name of _____

(A) Acid soil

(B) Saline soil

(C) Acid sulfate soil

(D) Alkali soil

Ans. C

58. The honey-comb structure found in _____

(A) Alluvial soil

(B) Black soil

(C) Saline soil

(D) Laterite soil

Ans. D

59. Which soil occur mainly a soil crust problem?

(A) Sandy soil

(B) Silty clay loam

(C) Loamy soil

(D) Clayey soil

Ans. B

60. Red colour of soil is due to _____

(A) Hematite

(B) Geothite

(C) Glauconite

(D) Maghemite

Ans. A

61. Black colour of soil is due to _____

(A) Titaniferous magnetite

(B) Geothite

(C) Glauconite

(D) Organic matter

Ans. A

62. Total soil order found in world?

(A) 9

(B) 10

(C) 11

(D) 12

Ans. D

63. Flow of nitrogen in soil mainly due to _____

(A) Mass flow

(B) Diffusion

(C) Interception

(D) None of the above

Ans A

64. Micronutrient flow is mainly a _____ process in soil

(A) Mass flow

(B) Diffusion

(C) Interception

(D) None of the above

Ans. B

65. When organic matter added into the soil effect on bulk density

(A) Increased

(B) No effect

(C) Decreased

(D) Both A and C

Ans. C

66. Which factor is more responsible for black colour in kanhar (Vertisol) soil?

(A) Hematite

(B) Titaniferous magnetite

(C) Geotite

(D) Organic matter

Ans. B

67. Which factor is responsible for red colour in bhata (Entisol) soil?

(A) Hematite

(B) Geotite

(C) Maghemite

(D) Gibbsite

Ans. A

68. Yellow colour appear due to hydration of hematite found in which soil?

(A) Bhata (Entisol)

(B) Dorsa (Alfisol)

(C) Matasi (Inceptisol)

(D) Kanhar (Vertisol)

Ans. C

69. Soil order found in Chhattisgarh

(A) 2

(B) 4

(C) 3

(D) 5

Ans. D

70. Which Soil order is newly identified in Chhattisgarh?

(A) Entisol

(B) Mollisol

(C) Inceptisol

(D) Vertisoil

Ans. B

71. Which soil has low water and nutrient holding capacity of Chhattisgarh?

(A) Bhata

(B) Matasi

(C) Dorsa

(D) Kanhar

Ans. A

72. Bhata soil is also known as _____

(A) Clayey

(B) Clay loam

(C) Gravely

(D) Sandy loam

Ans. C

73. Matasi soil is also known as _____

(A) Clayey

(B) Clay loam

(C) Gravely

(D) Sandy loam

Ans. D

74. Dorsa soil is also known as _____

(A) Clayey

(B) Clay loam

(C) Gravely

(D) Sandy loam

Ans. B

75. Kanhar soil is also known as _____

(A) Clayey

(B) Clay loam

(C) Gravely

(D) Sandy loam

Ans. A

76. Which soil covers maximum area in Chhattisgarh?

(A) Bhata

(B) Matasi

(C) Dorsa

(D) Kanhar

Ans. B

77. Bhata soil covers area in Chhattisgarh of total area

(A) 12%

(B) 21%

(C) 39%

(D) 27%

Ans. A

78. Dorsa soil covers area in Chhattisgarh of total area

(A) 12%

(B) 21%

(C) 39%

(D) 27%

Ans. D

79. Kanhar soil covers area in Chhattisgarh of total area

(A) 12%

(B) 21%

(C) 39%

(D) 27%

Ans. B

80. Total soil order found in India

(A) 13

(B) 5

(C) 9

(D) 12

Ans. C

81. Which one is lower category for classification of soil?

(A) Soil order

(B) Family

(C) Soil series

(D) None of the above

Ans. C

82. Which clay mineral is responsible for cracking in black soil?

(A) Kaolinite

(B) Illite

(C) Vermiculite

(D) Montmorillonite

Ans. D

83. pH meter measures

(A) H ions activity

(B) H ions concentration

(C) Al ions

(D) All of the above

Ans. A

84. EC (electrical conductivity) meter measures

(A) Total salt in soil

(B) Soluble salt in soil

(C) Both the salt

(D) None of the above

Ans. B

85. The unit used for the measurement of electrical conductivity is _____

(A) dS/m

(B) uS/cm

(C) mg/m

(D) Both A and B

Ans. D

86. Olsen method is used for phosphorus estimation

(A) Acidic soil

(B) Neutral to alkali soil

(C) Saline soil

(D) All of the above

Ans. B

87. Which method used for determination of available phosphorus in acid soil

(A) Bray

(B) Olsen

(C) Walkley and Black

(D) Jackson

Ans. A

88. KMnO4 (potassium permanganate) is used for __________

(A) Available nitrogen

(B) Organic carbon

(C) Available phosphorus

(D) Available potassium

Ans. A

89. Which instrument is used for the estimation of potash (K)

(A) Spectrophotometer

(B) Flamephotometer

(C) Colorimeter

(D) Atomic absorption

Ans. B

90. Spectrophotometer is used for determination of _____

(A) N

(B) P

(C) K

(D) All of the above

Ans. B